Cégvilág

2009. január 12.

Bezárhatják az éttermek felét

A szakmai szervezetek szerint komoly válságban vannak a hazai éttermek. Van olyan igen neves étterem, amely az „új igényeknek megfelelően” bezárt, sokan egyik napról a másikra működnek, de a gasztronómiai szervezetek szerint nem is a pénzügyi válság okozza az igazi gondot.

2009. január 9.

1400 milliárdos csomag kisvállalkozásoknak

A pénzügyi világból a gazdaságba begyűrűző válság olyan krízishelyzet, amely az ország egészét érinti. A válságot nem lehet elkerülni, annak hatásait kell mérsékelni. A következő időszakban kevesebb pénzre, kisebb számú megrendelésekre, illetve megszűnő munkahelyekre számíthatunk.

2009. január 7.

Sorozatban jelentenek csődöt

Sorozatban jelentettek csődöt a vállalkozók, még soha nem számoltak fel annyi céget hazánkban, mint 2008 utolsó negyedévében. Gőzerővel állítják össze az elemzéseket és a gyorsértékeléseket. A legfrissebb kimutatások szerint országosan 17 százalékkal több vállalkozást számoltak fel 2008-ban, mint tavalyelőtt. Ez minden korábbi negatív rekordot megdöntött.

2009. január 5.

Meghosszabbított kereskedelemfejlesztési pályázatok

Az ITDH Hungary Zrt. 2009. január 23-ig meghosszabbította kereskedelemfejlesztési pályázatait. A pályázat célja, hogy a kereskedelemfejlesztési tevékenység támogatásával megkönnyítse a pályázók külpiaci megjelenését, elősegítse a magyar termékek nemzetközi elfogadtatását.

2008. december 27.

800 millió forintnyi forrás nyílik meg a vállalkozásoknak

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatására 400 millió Ft, míg a hazai roma vállalkozások mikro hitellel megvalósított beruházásainak támogatására 383 millió Ft keretösszegű pályázatot hirdetett meg a mai napon.

2008. december 26.

Bajnai: nem hagytunk veszni uniós pénzt

Magyarország kifizette az első Nemzeti Fejlesztési Tervben rendelkezésre álló 670 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrást, így a kifizetési arány közel száz százalékos, ami kimagasló teljesítmény az EU-ban – mondta Bajnai Gordon gazdasági miniszter.

2008. december 22.

Kedvezményesen megúszhatók a tagi kölcsön trükkök

Újabb lehetőséget kínál a kormány a vállalkozásoknak a fiktív tagi hitelek felszámolására: a november végén megszavazott jövő évi adó- és járulékcsomag egyik átmeneti rendelkezése szerint a 2008-ban elengedett tagi kölcsön után kisebb adót kell fizetni, mint általában, és az adózók mentesülnek az ajándékozási illeték alól is.

2008. december 19.

Az adón is lehet spórolni

A megváltozott gazdasági környezet a cégek pénzügyi terveinek átírását, illetve a stratégiai célok újrafogalmazását kényszeríti ki. A változások az adókötelezettségeket is érintik, a szokásosnál fontosabb lesz az adóalapokat minimalizálni, a felesleges büntetéseket elkerülni, illetve az adóteher-fizetés elhalasztásának lehetőségével élni.

2008. december 19.

Januártól új gazdaságfejlesztési pályázatok

Várhatóan januárban hirdetik meg a kis- és középvállalkozásoknak a Gazdaságfejlesztés operatív program (GOP) már jól bevált és újszerű pályázatait egyaránt. A már ismert nyolc gazdaságfejlesztési kiírás mellett két új pályázat is kiírnak.

2008. december 17.

Jeremie program: jön a kockázati tőke

Hamarosan elérhető lesz Magyarországon az Európai Bizottság kis- és középvállalkozások támogatására kezdeményezett Jeremie programjának – mikrohitel és portfóliógarancia után elérhető – harmadik eleme, a kockázati tőke is.

2008. december 17.

Több forrás a kkv-knak

Az operatív programokból 260 milliárd forintot csoportosítanak át a gazdaságfejlesztési operatív programba (gop) – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

2008. december 16.

Véget ér a TEÁOR mizéria

A jövőben a cégek csak elektronikusan nyújthatják be beszámolóikat a cégbíróságnak, az ezt elmulasztókat törlik a cégjegyzékből; a megváltozott TEÁOR számokat a jövő évi első adóbevallás benyújtásával együtt módosíthatják a vállalkozások – a hétfőn 218 igen, 159 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadott, cégeljárási és egyéb jogszabályokat módosító törvény tartalmazza ezeket a rendelkezéseket is.

2008. december 15.

71,500 Ft lesz a minimálbér

A szakmunkás-minimálbér két lépcsőben 87,500 Ft-ra nő. A háromoldalú tárgyalások vezetői kölcsönös kompromisszumról beszélnek.

2008. december 11.

Ingyenes kiadvány induló kisvállalkozásoknak

Kisvállalkozók körében végzett felmérések szerint egy saját vállalkozás elindításának, vagy működtetésének elsődleges akadálya ma már nem a forráshiány, vagy az üzleti ötletek hiánya, hanem a vállalkozások indításával vagy a mikro- és kisvállalkozások működtetésével kapcsolatos tudás- és információhiány. Ezen a helyzeten kíván segíteni egy magyar nyelvű, ingyenes, mind nyomtatott, mind online formában megjelenő 120 oldalas kiadvány.

2008. december 10.

Rekord kereslet a munkanélküliség-biztosítás iránt!

Virágkorát éli a hazánkban, de egész Kelet-Európában egyedülálló szabad felhasználású munkanélküliség-biztosítás. A termék májusi debütálása óta 8 ezren kötöttek szerződést, a válság kiéleződése pedig négyszeresére növelte a napi ajánlatkérések számát – tudtuk meg Rácz Istvántól, a Biztosítás.hu ügyvezetőjétől.