Cikkek

Egymilliárdot csaltak el fémmel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 9.
Rovat:

Több mint egymilliárd forinttal károsította meg a költségvetést egy budapesti és zalaegerszegi lakosokból álló bűnszervezet fémkereskedelmen keresztül – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője pénteken.

Sokezer cégen könnyített a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 9.
Rovat:

A NAV október 7-ei iránymutatása szerint mégsem kell harminc napon belül bejelenteni, ha céges partnereink elengedik a behajtási költségátalányból származó követelésüket – hívja fel a hazai cégek figyelmét MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutat: a korábbi értelmezéssel szemben a követelés elengedéséből származó rendkívüli bevétel nem ajándékozás, és ezért nem is bejelentés köteles. A MAZARS szerint ezzel az állásfoglalással a hazai cégek tízezreit érintő, kezelhetetlen bejelentési hullámot előzött meg az adóhatóság.

Drágultak az üzemanyagok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 9.
Rovat:

Emelte bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Közbeszerzés: könnyebb lesz a részvétel

Szerző: Kiss Lilla
Dátum: 2015. október 9.
Rovat:

A közbeszerzési eljárásokban résztvevő gazdasági szereplőket érintő fontos változások lépnek életbe 2015. november 1. napjával. Sok tekintetben könnyebbé válik a közbeszerzési eljárásokban való ajánlattétel, illetve részvételre jelentkezés, így várhatóan jelentősen bővül a közbeszerzési eljárásokban résztvevő gazdasági szereplők köre, és ennek következtében a verseny is.

A hét kérdése: teljesítmény és cafeteria

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2015. október 9.
Rovat:

Miként adhatóak különböző béren kívüli juttatások különböző dolgozóknak? Érdemes-e munkaszerződésbe foglalni, ki milyen cafeteria-elemre jogosult? Tekinthető-e egyes meghatározott juttatásnak a vezető munkakört betöltők részére biztosított menedzserszűrés? Szakértőink válaszolnak és elmagyaráznak.

Furcsa és rettenetes adófajták – II.

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2015. október 9.
Rovat:

A cikk első részében bemutattuk a születéssel, gyermekvállalással vagy nem vállalásával és gyermekkorral kapcsolatos furcsa adózási szabályokat. Most folytatjuk a felnőtté váláshoz, házassághoz és az élet végéhez, az elmúláshoz kapcsolódó sarcokkal.

Így látna bele a NAV a számlázásába

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 8.
Rovat:

Tájékoztató jelent meg a NAV honlapján számlázó programok “adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkciójáról.

Azonnali felmondás: problémás a bizonyítás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 8.
Rovat:

A munkáltatók több mint 60 százaléka nem tudja bizonyítani a bíróság előtt, hogy azonnali hatályú felmondása megfelelt a jogszabályoknak – derül ki a a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának vizsgálatából. Az új Mt. bevezetése nem változtatott az azonnali hatályú felmondások (a régi Mt. hatálya alatt rendkívüli felmondások) bírósági megítélésének gyakorlatán. Folytatjuk a testület érdekfeszítő dolgozatának ismertetését.

Kisokos a helyi iparűzési adóról – III. rész

Szerző: Lakatos Zsuzsa
Dátum: 2015. október 8.
Rovat:

Folytatjuk az iparűzési adó bemutatásáról szóló cikksorozatunkat, melynek célja, hogy tisztába kerüljenek a vállalkozók az adónem lényegével és főképp az adó csökkentő tételekkel, egyéb kedvezményekkel.

Több adózónak segít jövőre a NAV

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 7.
Rovat:

Nagyjából minden harmadik adózó helyett az adóhatóság készítheti el a személyijövedelemadó-bevallást már 2016-ban, a 2015-ben szerzett jövedelmekre vonatkozóan – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Béremelés jön a felsőoktatásban

Szerző: Munkajog.hu
Dátum: 2015. október 7.
Rovat:

Januártól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet – jelentette be sajtótájékoztatón Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerdán Budapesten.

Javult a fizetési fegyelem Magyarországon

Szerző: Ado Online
Dátum: 2015. október 7.
Rovat:

Javult a fizetési fegyelem Magyarországon, az ügyfelek rövidebb határidőkkel és pontosabban fizetik a számlát, mint egy évvel korábban – ismertette Thummerer Péter, a követeléskezelő EOS-csoporthoz tartozó EOS Faktor Zrt. ügyvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.