Cikkek

Jön az új ezer forintos

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. február 28.
Rovat:

Március elsejétől, csütörtöktől már találkozhatunk a megújított ezer forintos bankjegyekkel – derül ki a jegybank oldalán olvasható közleményből.

Egyszerűbb lesz a csok-igénylés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. február 28.
Rovat:

Március 15-tól bevezetik a nyilatkozati elvet, a már folyó építkezésekre is jár majd a támogatás, és azok is kérhetnek csok-ot, akik rendelkeznek ingatlannal.

Drágul a tankolás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. február 28.
Rovat:

Emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. – értesült az MTI.

Idén sok lesz a cégfelvásárlás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. február 28.
Rovat:

Kialakult egy nemzeti tőkés réteg, amely mozgatja a piacot. A Telenor eladásával megdőlhet a cégfelvásárlási rekord. A KPMG elemzése.

Kinek a felelőssége a transzferárazás?

Szerző: Lakatos Zsuzsa
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

Kinek a felelőssége a transzferár nyilvántartások, transzferár szabályzat elkészítése és vezetése, a kapcsolt vállalkozások megállapítása, a piaci ár elv betartásának ellenőrzése és az egyéb transzferárazási kötelezettségek betartása? Cikkünkben körbejárjuk a felelősségi köröket a Ptk. és egyéb jogszabályok alapján.

Mikor tilos a munkáltatói felmondás? (2. rész)

Szerző: dr. Dénesné dr. Orcsik Judit
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

Sorozatunk második részében többek között a meghatározott életkorú, valamint rehabilitációs ellátásban részesülő munkavállalókkal kapcsolatos tilalmakat, és a határozott idejű munkaszerződésekre vonatkozó szabályozást ismertetjük.

E-papír az eseti meghatalmazottaknak NAV ellenőrzés esetén

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

Széles adózói kört érint, hogy az Air. eseti meghatalmazottak esetében kötelezővé tette a NAV-val az elektronikus kapcsolattartást ellenőrzési ügyekben. Mivel azonban ez a nyilvántartási rendszer még fejlesztés alatt áll, így átmenetileg gyakorlatilag megszűnt a szakmai képviselet lehetősége. A napokban kiadott tájékoztatás szerint az adóhatóság a dilemmát azzal oldotta fel, hogy ezen beadványokat e-Papír formában lehet benyújtani a NAV felé.

Alapítványi iskolákkal csaltak

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

Nyíregyházi alapítványi iskolákat irányító, állami normatív támogatással visszaélő bűnszervezetre csapott le a NAV – közölte az adóhatóság észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Terjed a fogyasztóbarát lakáshitel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

A hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők bő 40 százaléka már minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vett fel a januári adatok szerint – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kiküldött munkavállalók: változnak a szabályok

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

Létrejött a megállapodás a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosításáról az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság és a tagállamok kormányait képviselő tanács között – jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Jól mehet idén a kkv-knak

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 1.
Rovat:

Rég nem látott szintre emelkedtek a kkv-k pénzügyi várakozásai, átlagosan 9,5%-os árbevétel és 5%-os profitnövekedésre számítanak idén – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adatiból. Árbevételük idei alakulását tekintve a középvállalkozások, a profitot nézve azonban a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, a szektorok közül pedig az ipari cégek várnak kiugró pénzügyi eredményeket.

A vikingek és az adózás – A hatalom megszerzése Angliában (5. rész)

Szerző: dr. Juhász István
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

A viking történelem legérdekesebb, legeseménydúsabb fejezetét Angliában írták. A viking-kor az Angliához tartozó kis sziget, Lindisfarne kolostorának 793. évi kifosztásával vette kezdetét, és a dél-angliai hastingsi csatával zárult le 1066-ban. Anglia gazdagsága volt a támadások egyik oka, de szerepet játszott a sziget Skandináviához való földrajzi közelsége, illetve az angol királyságok gyengesége is.

Társasági határozatok jogsértésének megállapítása

Szerző: Mátyás Ferenc
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

Ha a társasági határozat kapcsán megvalósult jogszabálysértés nem jelentős, nem veszélyezteti a jogi személy jogszerű működését, a bíróságnak ítéletében a jogsértés tényét kell megállapítania – a Kúria eseti döntése.

Nagyot nőtt az OTP nyeresége

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásoknál is nagyobb, az egy évvel korábbit 159 százalékkal meghaladó 68,454 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el 2017 utolsó negyedévében, így a csoport éves adózott eredménye 281,339 milliárd forint lett, szemben az előző évi 202,452 milliárddal.

Transzferár: komoly bírsággal járhat a hibázás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

A korábbinál nagyobb adminisztrációs terhet ró a vállalkozásokra a transzferár nyilvántartás elkészítése a szabályok változása miatt, így érdemes mielőbb megkezdeni az ezzel kapcsolatos munkát és több időt hagyni a feladatra, mint korábban. Az új előírások alkalmazása 2018-tól lesz kötelező, de már a 2017-es adóévben is választható.

Több franciának jár munkanélküli segély

Szerző: Ado Online
Dátum: 2018. március 2.
Rovat:

Kiterjesztik Franciaországban a munkanélküli segélyre jogosultságot a vállalkozókra és a felmondással távozó alkalmazottakra, ezzel párhuzamosan fokozzák a munkanélküliek ellenőrzését.

Online adatszolgáltatás a számlákról (1.)

Szerző: Sinka Júlia
Dátum: 2018. március 5.
Rovat:

Július 1-től lép életbe az online számlaadat szolgáltatási kötelezettség: össze kell kötni a NAV-val a számlázó programokat. Ezzel az adóhatóság azonnal, a bizonylat kiállításával egyidejűleg látja a bizonylatokat, így az esetlegesen hibásakat is. Sokba „fájhat” ez a nem kívánt figyelem a vállalkozásoknak…