Számvitel

Könyvvizsgálati kötelezettség 2013-ban

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. január 23.
Rovat:

Az RSM DTM blogja összefoglalja a könyvvizsgálati kötelezettséggel kapcsolatos legfontosabb változásokat, amelyekre 2013-ban oda kell figyelniük az érintett cégeknek.

Mérlegképes továbbképzés a szervező oldaláról

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 23.
Rovat:

2013. január 1-jétől átalakult a mérlegképes könyvelők továbbképzése. A központi tematikát felváltó kreditpont-rendszer a továbbképzést szervező cégek életében is változást hoz.

Kisokos a mikrogazdálkodói beszámolóról

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 10.
Rovat:

Január 1-jétől választható a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló. Ezzel egyidejűleg megszűnik a sajátos egyszerűsített éves beszámoló. A mikrogazdálkodói beszámoló a számviteli törvény szabályainak leegyszerűsítésére épül, az ezt választóknak számviteli politikát – és ennek részeként számviteli szabályzatokat – nem kell készítenie.

Áfa a számvitelben

Szerző: Ado Online
Dátum: 2013. január 4.
Rovat:

A beszerzések általános forgalmi adójának számviteli elszámolása során az áfa levonható, részben levonható, illetve le nem vonható tulajdonságából kell kiindulnunk, és az egyes eseteket elkülönítenünk.

Benyújthatók az IFRS regisztrációra vonatkozó kérelmek

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2013. január 2.
Rovat:

A 2014-es üzleti évtől kötelező lesz az IFRS regisztráció mind a könyvelők, mind a könyvvizsgálók számára az IFRS-ek szerint összeállított konszolidált beszámoló vonatkozásában. Sajátosan alakulnak a regisztráció szabályai.

Könyvviteli szolgáltatásokat indít az Ernst & Young

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 21.
Rovat:

Új szolgáltatást indít 2013. január 1-jétől az Ernst & Young. A cég a régiós és a globális trendekkel összhangban számviteli, könyvviteli, beszámoló-készítési és bérszámfejtési szolgáltatásokat is kínál jövő év elejétől – jelentette be Buzás Dóra, az Ernst & Young Számviteli, Könyvviteli és Beszámolási Üzletágának vezetője.

Tárgyi eszközök: számvitel és áfa II.

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 21.
Rovat:

A tárgyi eszközök számviteli és áfás kérdéseiről szóló cikksorozat második részében a tárgyi eszköz beszerzésénél irányadó eljárás, az eszköz áfa-figyelése és a tárgyi eszközök értékesítésével kapcsolatos áfa-szabályokat mutatjuk be.

Megváltozik a mérlegképes könyvelők továbbképzése

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. december 19.
Rovat:

2013-tól jelentősen megváltozik a regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzési rendszere: a központi tematikát felváltja a kreditpont-rendszer. A kreditpontokat az eddig megszokott továbbképzési programokon, előadásokon való részvétellel, szakmai szervezeti tagsággal vagy szakmai kiadványok megvásárlásával lehet összegyűjteni.

Új felügyeletet kapnak a könyvvizsgálók

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. december 12.
Rovat:

A nemrégiben a parlament elé terjesztett salátatörvény-javaslat nemcsak az adó-és tb jogszabályokat írja át, hanem a könyvvizsgálók külső független minőségbiztosítását és törvényességi felügyeletét is átrendezi.

Így változik a számvitel 2013-ban

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. december 4.
Rovat:

A sajátos egyszerűsített éves beszámolót felváltja a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, megváltoznak az önellenőrzés szabályai, és megszűnik számos jogalkalmazási bizonytalanság. A november 29-én 2012. évi CLXXVIII. számú törvényként kihirdetett adócsomag a számviteli törvény jövő évi módosításait is tartalmazza.

Tárgyi eszközök: számvitel és áfa I.

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 30.
Rovat:

A Számviteli Tanácsadó legújabb számában a tárgyi eszközök számviteli és áfás kérdései kerülnek terítékre. A cikksorozat első része a tárgyi eszköz fogalmát, a saját rezsis beruházás szabályait és az áfa-arányosítás során követendő eljárást tekinti át.

Decembertől nincs házipénztár-maximum

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 28.
Rovat:

December 1-től megszűnik a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát. A napi készpénz záróállomány maximális mértékét meghatározó szabályok megszüntetése azonban nem jelenti a házipénztár intézményének a megszüntetését.A Számviteli törvény 2012. december 1. után is előírja, hogy a pénzkezelési szabályzatban meg kell határozni a napi készpénz záróállomány maximális mértékét, azonban a mérték meghatározásakor már szabadon dönthet a vállalkozás, nincs arra vonatkozó korlátozás, hogy az mekkora lehet. Az Adó szaklap 2012/14-15. száma külön mellékletben, számítási példákkal ismertet meg az akcióterv jogszabályainak részleteivel.

Csalás könyvvizsgálói szemmel

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 23.
Rovat:

A számviteli csalás kockázatának becslése a könyvvizsgálói munka részét képezi. Bemutatjuk, hogy melyek azok a sajátosságok, alapinformációk, amelyekkel a csalás kockázatának becslése pontosítható.

Problémás az emissziós jogok elszámolása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. november 16.
Rovat:

Az emissziós jogok számviteli elszámolása ugyan viszonylag szűk vállalkozói kört érint, de éppen a specialitása miatt merülhetnek fel szakmai kérdések és problémák.

Uniós pályázatok ellenőrzés alatt

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 31.
Rovat:

Egy európai uniós pályázat tervezése és megvalósítása speciális szakértelmet és gyakorlati tapasztalatot igényel. Érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk, hogy az elnyert pályázat megfeleljen az ellenőrzéseknek.

Tőkeemelés devizában

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 27.
Rovat:

Külföldi tulajdonú, magyar bejegyzésű, a könyveket forintban vezető cégeknél gyakran előfordul, hogy a tőkeemelés összegét devizában határozzák meg, és azt devizában teljesítik. Ennek a speciális esetnek a számviteli elszámolását tekintjük át.

Számviteli változások az új adócsomagban

Szerző: dr. Andor Ágnes
Dátum: 2012. október 17.
Rovat:

A kormány új adócsomagja a számviteli törvényt érintő módosításokat is tartalmaz. Új beszámolóformaként megjelenik a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, és a tervezet szerint jelentősen változnak az ellenőrzéshez kapcsolódó számviteli szabályok is.

Hogyan könyveljük a javítási szolgáltatást?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. október 12.
Rovat:

A javítási szolgáltatás végzése során előfordulhat, hogy nem egyértelmű annak megállapítása, hogy a javítást végző cég terméket értékesít vagy szolgáltatást nyújt. Ez a bizonytalanság a számviteli elszámolások helyességére is hatással lehet.