Számvitel

Könyvelők: elektronikus lehet a továbbképzés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. szeptember 3.
Rovat:

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is időszerű a könyvelők továbbképzési rendszerének átalakítása, a tárca az elektronikus képzési forma bevezetését támogatja és a szakmai szervezetek bevonásával a tárca már előkészítette szabályozások átalakítását.

Mit tegyünk közzé a kiegészítő mellékletben?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 30.
Rovat:

A beszámolók felhasználóinak nemcsak a mérleg és eredménykimutatás adatait célszerű tanulmányozniuk. Legalább ilyen fontosak a kiegészítő mellékletben szereplő információk.

Adóellenőrzés: a számviteli beszámoló is árulkodik

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 29.
Rovat:

A számviteli beszámoló valódisága, az azt alátámasztó könyvvezetés megbízhatósága nem csupán a befektetőknek, hanem az adóhatóságnak is fontos információ, elsősorban a társasági adó adólapjának vizsgálatánál, de a számviteli elszámolások jogszerűtlensége más adónem ellenőrzésekor is megállapítással járhat. Az Adó Kódex 2012/7. számában megjelent cikk a beszámoló és a társasági adónem adóhatósági vizsgálatának összefüggéseire koncentrál.

Több ezer könyvelőt törölhetnek a nyilvántartásból

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 27.
Rovat:

Közel 10 ezer olyan könyvelőt keres meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), akikről nem állapítható meg egyértelműen, hogy rész vettek-e a kötelező továbbképzésen. Akik ezt nem tudják bizonyítani azokat a tárca törli a nyilvántartásból – mondta Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a szak-ma.hu honlapnak adott interjúban.

Számlázás: stornírozás és helyesbítés

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 23.
Rovat:

A számla a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás legfontosabb bizonylata. A számviteli szakemberek gyakran találkoznak azzal a feladattal, hogy a kiállított számlákat stornírozni vagy helyesbíteni kell.

A hét számviteli kérdése: céges autó költségei

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 10.
Rovat:

Van egy cég, akinek az alkalmazottja Magyarországon és Romániába jár ügynökként munkaruhát értékesíteni a céges autóval. Az autót céges és magánhasználatra is használja. A tankolás számlák a cég nevére szólnak. Milyen áron lehet kiszámlázni a magánhasználatot? Kell fizetni a dolgozónak üzemanyag-megtakarítást? Kell ezt a dolgozónak bérszámfejteni?

Bérelt eszközön is végezhetünk beruházást

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 9.
Rovat:

A vállalkozások ingatlanaikat, egyéb tárgyi eszközeiket gyakran bérbeadás útján hasznosítják. A bérleti szerződés lehetőséget biztosíthat arra, hogy a bérbevevő a bérbe vett eszközön átalakításokat, felújításokat végezzen.

Beruházási hitel: a devizanem-váltás

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. augusztus 2.
Rovat:

Devizában vagy deviza alapon történő hitelfelvételkor az adós minden esetben árfolyamkockázatot vállal. Az elmúlt évek komoly árfolyamváltozásai akár veszteségbe is fordíthatják a jelentős devizahitellel rendelkező társaságokat.

Ügyeljünk a támogatások helyes elszámolására!

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 27.
Rovat:

A különböző forrásokból juttatott támogatások évek óta kiemelt szerepet játszanak a vállalkozások működésében. A támogatási szerződés teljesítésén kívül a támogatások helyes számviteli elszámolására is érdemes figyelni.

Transzferár: a kisvállalkozásokat is ellenőrzik

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 20.
Rovat:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal évek óta kiemelten ellenőrzi a transzferárakat és az ezzel kapcsolatos nyilvántartási kötelezettség teljesítését. A fókuszban nemcsak a multinacionális társaságok állnak, hanem a kis- és középvállalkozások is.

Elfelejthetjük a készpénzes fizetést?

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. július 19.
Rovat:

A készpénzforgalom rengeteg adminisztrációval jár a vállalkozásoknak. Míg cikkünk első részében a pénzkezelési szabályzat és a házipénztár előírásait boncolgattuk, most megnézzük, mikor kell bevételi és kiadási pénztárbizonylatot használni, és arról is elmélkedünk, hogy vajon a tranzakciós illeték és a készpénzforgalom törvényi korlátozása ténylegesen át tud-e terelni a bankszámlaforgalomra.

Hogyan könyveljük az adókat?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 12.
Rovat:

Gyakran tapasztalható a vállalkozások számviteli szakemberei körében, hogy bizonytalanok az adók számviteli besorolásában. A Számviteli Tanácsadó cikkében megvizsgáljuk, hogy hol, a termelési-szolgáltatási folyamat mely pontján jelenhet meg az adó, és annak melyek a tipikus számviteli elszámolási formulái.

Riasztó a készpénzforgalom adminisztrációja

Szerző: Kovácsné Álmosdy Judit
Dátum: 2012. július 10.
Rovat:

Nem vitatható, hogy adózási szempontból megnyugtatóbbak a modern fizetési módszerek, amelyek megjelennek a bankértesítőn. Ebben a helyzetben most pénzforgalmi tranzakciós illetéket fognak bevezetni. Ez a lépés tovább fogja tolni a pénzforgalmat a készpénzmozgás irányába. Jelenleg azonban a készpénzforgalomnak – különösen a kisvállalkozásoknál – riasztó mennyiségű adminisztrációja van, véli az adószakértő.

Devizás ügyletek a gyakorlatban

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. július 6.
Rovat:

A hazai vállalkozások az egymás közötti ügyletekben egyre gyakrabban határozzák meg az ellenértéket devizában. A devizaügyletek növekvő jelentősége ellenére sokszor bizonytalanok vagyunk egyes devizatételek elszámolásában, a helyes árfolyam meghatározásában vagy az árfolyamkülönbözetek kezelésében.

A hét számviteli kérdése: külföldi számlák elszámolása

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 29.
Rovat:

Egy magyarországi kft német ügyvezetője az utazásaival kapcsolatban különböző bizonylatokat hoz a kiadásokról. Némelyikkel kapcsolatban fenntartásaim vannak, mert többnyire nem a cég nevére szóló számlákról van szó. Hogyan lehet ezeket elszámolni?

Így képezzünk céltartalékot az IFRS szerint

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 25.
Rovat:

A céltartalék képzése nem tartozik a gyakori számviteli feladatok közé, a számviteli szabályozás is meglehetősen rövid más területekhez képest. Az elmélet és a gyakorlat összevetésekor azonban egyes kérdéseket nehéz megválaszolni – a Számviteli Tanácsadó 2012/6. számában ebben segít.

Hogyan fizessünk osztalékot?

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 15.
Rovat:

Mekkora lehet az osztalék maximális nagysága? Mikor fizethetünk osztalékot? Melyek az osztalékfizetéssel kapcsolatos legfontosabb jogi és számviteli előírások?

A hét számviteli kérdése: tőkeemlés osztalékból

Szerző: Ado Online
Dátum: 2012. június 14.
Rovat:

A társaság ki nem fizetett osztalékkötelezettséggel rendelkezik (a tulajdonos magánszemélyek követelésével). A tagok osztalék követelésével (követelés apportként) lehet-e jegyzett tőkét, illetve tőketartalékot emelni? Ha igen, akkor ennek milyen adóvonzata van?