Számvitel

2012. november 28.

Decembertől nincs házipénztár-maximum

December 1-től megszűnik a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó 10%-os korlát. A napi készpénz záróállomány maximális mértékét meghatározó szabályok megszüntetése azonban nem jelenti a házipénztár intézményének a megszüntetését.A Számviteli törvény 2012. december 1. után is előírja, hogy a pénzkezelési szabályzatban meg kell határozni a napi készpénz záróállomány maximális mértékét, azonban a mérték meghatározásakor már szabadon dönthet a vállalkozás, nincs arra vonatkozó korlátozás, hogy az mekkora lehet. Az Adó szaklap 2012/14-15. száma külön mellékletben, számítási példákkal ismertet meg az akcióterv jogszabályainak részleteivel.

2012. november 23.

Csalás könyvvizsgálói szemmel

A számviteli csalás kockázatának becslése a könyvvizsgálói munka részét képezi. Bemutatjuk, hogy melyek azok a sajátosságok, alapinformációk, amelyekkel a csalás kockázatának becslése pontosítható.

2012. november 16.

Problémás az emissziós jogok elszámolása

Az emissziós jogok számviteli elszámolása ugyan viszonylag szűk vállalkozói kört érint, de éppen a specialitása miatt merülhetnek fel szakmai kérdések és problémák.

2012. október 31.

Uniós pályázatok ellenőrzés alatt

Egy európai uniós pályázat tervezése és megvalósítása speciális szakértelmet és gyakorlati tapasztalatot igényel. Érdemes néhány szempontot szem előtt tartanunk, hogy az elnyert pályázat megfeleljen az ellenőrzéseknek.

2012. október 27.

Tőkeemelés devizában

Külföldi tulajdonú, magyar bejegyzésű, a könyveket forintban vezető cégeknél gyakran előfordul, hogy a tőkeemelés összegét devizában határozzák meg, és azt devizában teljesítik. Ennek a speciális esetnek a számviteli elszámolását tekintjük át.

2012. október 17.

Számviteli változások az új adócsomagban

A kormány új adócsomagja a számviteli törvényt érintő módosításokat is tartalmaz. Új beszámolóformaként megjelenik a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, és a tervezet szerint jelentősen változnak az ellenőrzéshez kapcsolódó számviteli szabályok is.

2012. október 12.

Hogyan könyveljük a javítási szolgáltatást?

A javítási szolgáltatás végzése során előfordulhat, hogy nem egyértelmű annak megállapítása, hogy a javítást végző cég terméket értékesít vagy szolgáltatást nyújt. Ez a bizonytalanság a számviteli elszámolások helyességére is hatással lehet.

2012. október 11.

Mikor szükséges a tárgyi eszköz átsorolása?

Csökkenő, vagy megszűnő bevétel, végelszámolás, lopás, vagy éppen egy totálkárossá tört céges autó is befolyásolja a tárgyi eszközök besorolását. Az alábbiakban a lehetőségeket és a kötelezettségeket vesszük górcső alá.

2012. október 8.

Legyünk szkeptikusak a könyvvizsgálat során!

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet új kihívásokat jelent mind a beszámoló készítői, mind a könyvvizsgálók számára, amely egyúttal előtérbe helyezi a könyvvizsgálói szkepticizmus fontosságát.

2012. október 1.

IFRS – US GAAP konvergencia: a lízingügyletek

Az IFRS és a US GAAP konvergencia folyamatának kiemelt területe a lízingelszámolás újraszabályozása. A változásokat a lízingbevevő és a lízingbeadó oldaláról célszerű értelmezni.

2012. szeptember 28.

A hét kérdése: szoftver ingyenes átadása

Egy közhasznú alapítvány tulajdonában van egy szoftver, amit térítésmentesen át szeretne adni egy egyéni vállalkozónak. A szoftver (könyvelő program) értéke százezer forint alatt van. Van-e ennek adóvonzata az átvevőnél, illetve az átadónál elszámolható-e rendkívüli ráfordításként? Az alapítvány nem végez vállalkozási tevékenységet. Mi a bizonylata az átadásnak? Kell-e számlát kiállítani?

2012. szeptember 26.

Bánjunk óvatosan a házipénztárral!

Az újabb és újabb szabályozási lépések ellenére Magyarországon még mindig bevett szokás az, hogy a tulajdonosok saját pénzüknek tekintik a vállalkozásukban lévő összegeket. Ezt a gyakorlatot a hatóságok sokféle módon büntetik – áll az RSM DTM blogbejegyzésében.

2012. szeptember 24.

Követelések a piacon

A követelések vásárlását és eladását jellemzően erre szakosodott pénzügyi vállalkozások végzik. Éppen ezért okozhat gondot a nem erre szakosodott gazdálkodók könyvelésében ezen különleges tranzakciók rögzítése.

2012. szeptember 18.

Borszámvitel: fehér vagy vörös?

A borászat nemcsak különleges ágazat, gazdasági tevékenység, hanem a számviteli elszámolásokat illetően is speciális.

2012. szeptember 6.

Transzferár-nyilvántartás könyvvizsgálói szemmel

A transzferár-nyilvántartás helyes elkészítése nemcsak a társaságok számára kulcsfontosságú, hanem annak ellenőrzése a könyvvizsgálói munka egyik nagy szakértelmet igénylő vizsgálati területe is. Ebben a témában nincs két azonos eset.

2012. szeptember 3.

Könyvelők: elektronikus lehet a továbbképzés

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is időszerű a könyvelők továbbképzési rendszerének átalakítása, a tárca az elektronikus képzési forma bevezetését támogatja és a szakmai szervezetek bevonásával a tárca már előkészítette szabályozások átalakítását.

2012. augusztus 30.

Mit tegyünk közzé a kiegészítő mellékletben?

A beszámolók felhasználóinak nemcsak a mérleg és eredménykimutatás adatait célszerű tanulmányozniuk. Legalább ilyen fontosak a kiegészítő mellékletben szereplő információk.

2012. augusztus 29.

Adóellenőrzés: a számviteli beszámoló is árulkodik

A számviteli beszámoló valódisága, az azt alátámasztó könyvvezetés megbízhatósága nem csupán a befektetőknek, hanem az adóhatóságnak is fontos információ, elsősorban a társasági adó adólapjának vizsgálatánál, de a számviteli elszámolások jogszerűtlensége más adónem ellenőrzésekor is megállapítással járhat. Az Adó Kódex 2012/7. számában megjelent cikk a beszámoló és a társasági adónem adóhatósági vizsgálatának összefüggéseire koncentrál.

2012. augusztus 27.

Több ezer könyvelőt törölhetnek a nyilvántartásból

Közel 10 ezer olyan könyvelőt keres meg levélben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), akikről nem állapítható meg egyértelműen, hogy rész vettek-e a kötelező továbbképzésen. Akik ezt nem tudják bizonyítani azokat a tárca törli a nyilvántartásból – mondta Balog Ádám, a tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára a szak-ma.hu honlapnak adott interjúban.

2012. augusztus 23.

Számlázás: stornírozás és helyesbítés

A számla a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás legfontosabb bizonylata. A számviteli szakemberek gyakran találkoznak azzal a feladattal, hogy a kiállított számlákat stornírozni vagy helyesbíteni kell.