Adó


2007. április 18.

Az adóterhek miatt csökkent a takarékszövetkezetek nyeresége

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetségbe tömörült takarékszövetkezetek tavalyi adózott eredménye együttesen 8,114 milliárd forintot tett ki, szemben a 2005 végi 8,69 milliárd forinttal – derült ki a szövetség szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

2007. április 18.

Az üdülési csekk a legnépszerűbb juttatás

A járulékterhek növekedése miatt havi 3,5 százalékkal csökkent a dolgozók nettó fizetése, s ezt a munkáltatók béremelés helyett inkább adómentes béren kívüli juttatásokkal igyekeznek kompenzálni.

2007. április 18.

Falusi üdültetés: adómentességet kapnak a cégek

Egyetértés volt az ellenzék és a kormánypártok között az Országgyűlésben a kereskedelmi törvényről szóló módosítással kapcsolatban. A változtatás a turisztikai vállalkozások egy részének tevékenységét könnyítené meg, a javaslatot a kormány is támogatta.

2007. április 18.

Ön még fizet adót?

Magyarországon egyre kevesebben fizetnek személyi jövedelemadót, miközben a befizetett adó összege nőtt.

2007. április 18.

Már nem csak az Apeh…

A 2005. április 1. óta üzemelő ügyfélkapu rendszert ma már jóformán mindenki ismeri, hiszen ez év elejétől minden adó és-, járulékbevallásra kötelezett vállalkozás ezt a kötelezettségét havi rendszerességgel elektronikus úton teljesíti – saját maga, vagy megbízottja által. Sokkal kevésbé ismertek a központi elektronikus szogáltató rendszer újabb szolgáltatásai: hivatali kapu, központi rendszer tárhely szolgáltatás, általános célú nyomtatványtervező, nyomtatványkitöltő program, dokumentumfeltöltés, krtitok program, központi kulcstár, utólagos viszontazonosítás.

2007. április 18.

Többet füstölünk legálisan

A cigaretta jövedéki adója és így az ára is folyamatosan emelkedik, a termék legális forgalma viszont évről évre nő, köszönhetően az árversenynek, a kiszámíthatóbb adópolitikának és a határok szigorúbb ellenőrzésének – írja a Napi Gazdaság.

2007. április 17.

Veres lefülelné a bliccelőket

A kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket – indokolta a pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását kedden a parlamentben.

2007. április 17.

Haladékot kérnek az APEH-től a gyógyszergyártók

A gyógyszergyártók szövetségei egységes kérelemmel fordultak az APEH-hez, hogy a jövő hét pénteken esedékes, a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt önbevallás és adófizetés tekintetében haladékot kérjenek – közölték a szövetségek kedden.

2007. április 17.

Esély az iparűzési adónak

Nem ellentétes az uniós előírásokkal a magyar iparűzési adó – állapította meg az Európai Bizottság. A testület véleményét az Európai Bíróság kérte ki a magyarországi adónemet érintő perekhez kért állásfoglaláshoz.

2007. április 17.

Részleges adóamnesztiát tervez a brit kormány

Részleges adóamnesztiával próbálja megcsapolni a külföldre menekített jövedelmeket a brit kormány. A Financial Times keddi számában közölt értesülés szerint a brit adó- és vámhivatal – Revenue and Customs – engedményekkel és fenyegetésekkel vegyes ösztönző csomaggal igyekszik hazacsábítani az adózás elől külföldi számlákra mentett pénzeket.

2007. április 17.

Milliárdos áfacsalásra bukkantak a vámosok

Több, mint egymilliárd forintos áfacsalást lepleztek le a vámosok – közölte Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója. Egy győri vállalkozás szlovák cégeknek értékesített áfamentesen 2005-ben és 2006-ban kristálycukrot, akik a cukrot visszaértékesítették Magyarországra. A cukrot visszavásárló magyar cégek adóbevallást nem adtak be, és áfát nem fizettek.

2007. április 17.

Legyen következménye a túlköltésnek!

Megérett a reformra a közpénzügyi rendszer: az államháztartási törvény túlszabályozott, a parlament elé vitt számtenger átláthatatlan, a döntések megalapozásához nem készülnek hatástanulmányok, az ellenőrzés csak a szabályszerűséget vizsgálja, teljesítménykontroll nincs – hangzott el kedden, a Magyar Közgazdasági Társaság vitáján, amelynek témája az államháztartás, a közpénzügyek és az adórendszer helyzete volt.

2007. április 17.

A rendelkezések július 1-jével lépnek hatályba

Ma Magyarországon túl kevesen fizetnek adót, így azokra, akik betartják a törvényeket, jóval nagyobb terhek hárulnak. Ezért a kormány számos területen szűkíteni akarja a közteherviselést elkerülő lehetőségeket – indokolta Veres János pénzügyminiszter expozéjában az adótörvények módosítását kedden a parlamentben.

2007. április 16.

Megváltozott nyugdíjpénztári eljárások – közvetlen befizetés, egyeztetés

Január elsejétől jelentősen módosult a magán-nyugdíjpénztári befizetés és bevallás rendszere. A legfontosabb változás, hogy az év elejétől az adóhatóságon keresztül kell a tagdíjjal kapcsolatos kötelezettségeket teljesíteni. Néhány kevésbé ismert újdonság, a közvetlen befizetés és az egyeztetési eljárás szabályait emeljük ki az Adó-tb kalauz legutóbbi számában megjelent írásból.

2007. április 16.

Vállalkozások ismételt besorolása – a kétéves szabály

Az Adó és Ellenőrzési Értesítő 2007. évi 4. számában megjelent 2007/46. Adózási kérdés a 2007-ben esedékes újra besorolás kérdéskörével foglalkozik. A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (Kk. tv.) értelmében a vállalkozások kötelesek saját magukat mikro-, a kis-, a középvállalkozási kategóriába (KKV) besorolni, vagy a KKV-n kívüli státusukat megállapítani, illetve kötelesek a minősítésüket megváltoztatni.

2007. április 12.

Befektetési döntésekben nincs szerepe az öröklési illetéknek

A gazdasági szereplők befektetési döntéseiben nem játszik szerepet az, hogy tulajdonosaik jövőbeni halála után az örökösnek öröklési illetéket kell majd fizetnie. Ráadásul a magyar szabályozás szerint a gazdasági társaság vagyoni betétjének öröklése mentes az illeték alól – a szabályozással kapcsolatban kialakult tévhiteket dr. Kovács Anikó igyekszik eloszlatni az Adó szaklap 2007/4. számában.

2007. április 12.

Lehet könnyítést kérni adótartozás alól

A befizetendő adó, illetve illeték sokszor váratlan és aránytalanul nagy megterhelést jelent egy háztartásban. Lehet-e méltányos az adóhivatal? Milyen indokkal kérhetünk részletfizetést, halasztást, esetleg mérséklést? Az APEH részletes tájékoztatójából mindenki megismerheti a feltételeket.

2007. április 12.

Már az őstermelők is online vallanak

A mezőgazdasági őstermelőknek első ízben április 12-éig kell elektronikusan benyújtaniuk járulékbevallásukat, és megfizetniük a járulékokat az állami adóhatóságnál vezetett számlára. Azoknak, akiknek tavaly e tevékenységből nem volt bevételük, az idén nem kell bevallást benyújtaniuk, illetve járulékot fizetniük, az egészségügyi ellátásra e nélkül is jogosultak.