Adó


2007. március 22.

Néhányan előnyt élveznek?

Az Európai Bizottság az állami támogatásra vonatkozó szabályok kapcsán hivatalos vizsgálati eljárást indított a csoporton belüli ügyletekből származó kamat magyarországi adóztatásáról.

2007. március 22.

7100 milliárd forintot szedett be tavaly az APEH

Az adójellegű bevételek 82 százaléka tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közreműködésével folyt be – mondta Szikora János, az APEH elnöke, a kiemelt adózók számára rendezett konferencián.

2007. március 22.

Veres megköszönte az adóforintokat

A kormány eltökélt abban, hogy az alkotmányos szabályok által megengedett minden eszközt felhasznál arra, hogy a közterhek viselésében mindenki részt vegyen, aki tud, most ugyanis az adók nagy részét kevés adóalany fizeti be, ezért magas az adóterhelés – mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az APEH által rendezett konferencián, az MTI beszámolója szerint.

2007. március 22.

Magyaroszág a lejtőn, de legalább vannak ötletek

Megalakult a Magyarország Holnap Gazdasági Versenyképesség kerekasztal. A kerekasztal fő feladata, hogy politikától függetlenül, szigorúan szakmai szempontok szerint felgyorsítsa a versenyképességgel, azon belül az innovációval, az adórendszerrel és az üzleti környezettel kapcsolatos kormányzati gondolkodást.

2007. március 22.

Kétszeresére nőtt az adós válallatok száma

Meredeken, több mint a kétszeresére emelkedett tavaly a nem teljesítő adóssá válók aránya a spekulatív kockázati kategóriába sorolt európai vállalatok között, de ez az arány még mindig jelentősen elmarad az elmúlt évek átlagától, áll a Moody´s Investors Service csütörtökön, Londonban kiadott éves jelentésében.

2007. március 22.

Visszajár a már befizetett elvárt adó

Az Alkotmánybíróság 8/2007 (II. 28.) AB számú határozatában 2007. február 28-ától a jövőre nézve semmisítette meg az elvárt adóra vonatkozó rendelkezéseket. A március 19-én kihirdetett 2007. évi XII. törvény visszamenőlegesen is kizárja az elvárt adó alkalmazását.

2007. március 22.

Veres: A kormány mindenben eltökélt – Fizetni kell!

A kormány eltökélt abban, hogy az alkotmányos szabályok által megengedett minden eszközt felhasznál arra, hogy a közterhek viselésében mindenki részt vegyen, aki tud, most ugyanis az adók nagy részét kevés adóalany fizeti be, ezért magas az adóterhelés – mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által rendezett konferencián.

2007. március 22.

Minél gazdagabb valaki, annál többet csal

A dán adóhatóságok szerint az állampolgárok jólétével egyenes arányban nő az adócsalók száma is: egyre többen rejtik külföldi bankszámlákra hazai bevételeiket.

2007. március 20.

Indul az elektronikus NYENYI adatszolgáltatás

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság tájékoztatót tett közzé a 2006-os NYENYI adatszolgáltatás elektronikus ügyintézés keretében történő teljesítéséről.

2007. március 14.

Ráfizethet, aki nem fizet adószakértőt

Tavaly január óta az adózókat ügyvéd, adószakértő és adótanácsadó is képviselheti az APEH előtt, ám a lehetőséggel egyelőre kevesen élnek, mivel nem is tudnak róla. Az ügyfelek többségének első kérdése, hogy nem gyanús-e az adóhivatalnak, ha már az első találkozóra képviselővel érkeznek – mondta lapunknak Kocsis Zoltán.

2007. március 14.

Jól céloz az adóhivatal

A vagyongyarapodási vizsgálatok sarokpontja a tagi kölcsön; nyújtója szinte biztosan várhatja a revizorokat. Bár az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítése után nincs lehetőség önrevizíóra, a szakértő szerint bizonyos esetekben, ha az adózó elég éber, még időben beadható az önellenőrzés.

2007. március 13.

Visszajár a regisztrációs adó fele az Euro-2 motoros járművekre

A regisztrációs adóról szóló 2003. évi CX. törvényt legutóbb 2006. decemberében módosította az Országgyűlés. A módosítás eredményeként azonban az 1996-2000 között gyártott Euro-2-es motorral felszerelt benzines járművek regisztrációs adótételei 50 százalékkal magasabbak lettek a hasonló, de dízeles járművekénél. Mivel nem ez volt a jogalkotói szándék, a hibát most korrigálták.

2007. március 13.

Ez fix: a minimum, amit elvár a kormány a cégektől

Az Országgyűlés tegnap megsemmisítette az alkotmányellenesnek minősített elvárt adóról rendelkező jogszabályt, az egyéni vállalkozóknak sem kell fizetniük. Júliustól a cégekre és egyéni vállalkozókra egy fix összegű újabb adót vet majd ki a kormány.

2007. március 13.

Helyi adók: módosítások és jogalkalmazási gyakorlat

Márciusban esedékes a helyi adók előlegének, illetve első részletének befizetése. A helyi adóról szóló törvény nem sokat változott 2007-ben, néhány részletszabályra azonban érdemes figyelni. Az Adó szaklap 2007/3. számában dr. Kovács Attila hívja fel figyelmet a változásokra, és jogesetekkel nyújt segítséget a hatályos jogszabály alkalmazásához.

2007. március 13.

Emelné a dízeladót az EU

A dízelolaj minimumadójának 19 százalékos emelését javasolja az EU bizottsága. A dízel járművek minden ezer liternyi felhasznált dízel üzemanyag után legkevesebb 359 eurót fizetnének, 2012-től. Ezt 2014-től 380 euróra kellene emelni – javasolta a brüsszeli bizottság.

2007. március 13.

Optimista az amerikai kkv-szektor

A kis- és középméretű amerikai vállalatok – kedvező első negyedéves eladásaik és növekvő bevételeik – miatt optimistán ítélik meg az Egyesült Államok 2007-es gazdasági kilátásait. Az 1943 vezérigazgató megkérdezése alapján készített Vistage CEO Confidence Index immár második negyedéve emelkedik; a 2006 negyedik negyedévi 93,0 pontról 2007 első negyedében 95,4 pontra nőtt.

2007. március 13.

Megúszható a vagyonosodási vizsgálat

Az APEH részletes tájékoztatást tett közzé a tavalyi adómódosításokkal lehetővé tett kedvezményes önellenőrzésről és a hozzá kapcsolódó részletfizetés határidejéről. Aki él ezzel a lehetőséggel, úgy vallhatja be eltitkolt jövedelmét, hogy csak a ráeső adót kell megfizetnie, pótlékkal nem kell számolnia. Az adó pedig részletekben is fizethető, akár öt évig.