Adó

2007. június 11.

Számot adott a kormány első nehéz évéről

A reformoknak és az egyensúlyteremtő kiigazításnak megvannak az első eredményei – írta a kormányértékelésben Gyurcsány Ferenc, aki szerint rendkívül nehéz év van a hátuk mögött. A beszámoló csupán felsorolja az oktatásban, az egészségügyben, a gazdaságban és az esélyegyenlőségben tett lépéseket, de azokat érdemben nem minősíti.

2007. június 8.

Még nem indult be a szoftverkommandó

Egyelőre nincs konkrét eredménye az APEH és a szoftverek jogtisztaságáért küzdő BSA együttműködési megállapodásának. A adóhatóságnak egyébként is kötelessége az adatok védelme – írja a Napi Gazdaság.

2007. június 8.

Informatikát hallgattak a revizorok

Az adóhivatal és a BSA (Business Software Alliance) három hónapja kötött együttműködési megállapodást, ami nagy felháborodást keltett a felhasználók, az informatikai szaklapok és a jogvédők körében is.

2007. június 8.

A családtagokat is vizsgálhatja az APEH

Hiába haladta meg már a tízezret a megindított vagyonosodási vizsgálatok száma, az adóhatóság továbbiakat indít el, amelyek gyakran a már folyamatban lévő vizsgálatokhoz kapcsolódnak. Az adóhivatalnál nem tartják életszerűnek az adatvédelmi biztosnak azt az elvárását, hogy a vagyonosodási vizsgálatot lefolytató adórevizorokon és az érintett ügyfelen kívül más ne hallhassa az elhangzottakat.

2007. június 8.

Húszmillióba fájt a látványosan olcsó repülőjegy

A jelek szerint későn vezette be a WizzAir, hogy az illetékeket és adókat már tartalmazó, ún. bruttó jegyárat kommunikálja – a korábbi gyakorlatért, amelyben az egy útra értendó nettó ár állt a reklámok középpontjában, a Versenyhivatal 20 millió forintos büntetést szabott ki.

2007. június 8.

Egységessé válhat a társasági adó az Európai Unióban

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa szerint az uniós tagállamokban érvényesítendő társasági adóval kapcsolatban az Európai Bizottság (EB) az adóalap egységesítését kívánja elérni már a közeljövőben.

2007. június 7.

Túl drága a magyar munkaerő – van-e lehetőség adócsökkentésre?

Az elmúlt napokban több helyen is megjelent, hogy elhagyják hazánkat a külföldi befektetők. Nem tendencia, de tény, hogy egyes külföldi befektetők az élőmunkát terhelő magas adó- és járulék terhek miatt elhagyják hazánkat – mondta az origo-nak Rétfalvi György, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. vezérigazgatója.

2007. június 7.

Adócsökkentések francia módra

Olcsóbb túlórák. Nem volt üres kampányígéret Nicolas Sarkozy adócsökkentési programja. Az általa kinevezett kormány már ezen a héten beterjeszti a túlórák közteher-mentesítését és az örökösödési adó csaknem teljes körű eltörlését célzó törvénytervezetet.

2007. június 7.

Bizonytalan adóreform

Bizonytalan kilátásoknak néz elébe a cseh parlamentbe a héten beterjesztett fiskális reformcsomag, mert még a kormánykoalícióhoz tartozó képviselők is fenntartásokat hangoztatnak a tervezettel szemben.

2007. június 7.

5 év haladék az egyetemistáknak

Nincs minden veszve akkor, ha a felsőoktatási hallgató, vagy családtagja a tandjífizetés évében nem tudja az ezzel kapcsolatos adókedvezményt érvényesíteni.

2007. június 7.

Tárgyalás júniusban az iparűzési adónkról

Az Európai Bíróság (EB) 2007. június 28-ra kitűzte a magyar iparűzési adóval (ipa) kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárás tárgyalását – közölte az MTI-vel a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumának szóvivője.

2007. június 7.

Több száz milliót csaltak – a VPOP lett a végzetük

Több száz millió forintos áfa-csalásra derített fényt a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), amikor egy budapesti kft. által hamisított papírokkal eladott gépjárművek esetében nyomozott, amelyhez az adóhivatal segítségét kérte – írja a Világgazdaság.

2007. június 7.

Módosultak a pénzügyi törvények

Július 1-el több pénzügyi tárgyú jogszabály változik, az országgyűlés június 4-én fogadta el a hitelintézeti, a tőkepiaci, a biztosítási törvény és a PSZÁF-ről szóló jogszabály módosítását. A jogszabályváltozások eredményeként javulhat az ügyfelek tájékoztatása, egységes és kevesebb lesz a pénzügyi szektort terhelő felügyeleti díj.

2007. június 6.

Kevesebbet hibáztak, többet kérdeztek az adózók

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a 2006. évi nyári jogszabályváltozások a főbb bevallások esetében nem vezettek a hibák számának jelentős növekedéséhez, ami valószínűleg az APEH honlapjáról letöltött bevalláskitöltő programok egyre szélesebb körű alkalmazásának köszönhető.

2007. június 6.

Visszavesznek a szigorból – mégis vehetünk biciklit

Bár csak a múlt héten lépett hatályba az a szigorítás, amely szerint az egészségpénztári tagok csak adófizetés terhe mellett adhatnak ki pénzt számlájukról sportra, a kormány máris enyhítésre készül.

2007. június 6.

Egyre elutasítóbb az APEH

Az elmúlt években jelentősen csökkent az adóhatóság által engedélyezett fizetési könnyítések és mérséklések aránya. A cégeknek és a magánszemélyeknek tavaly csaknem 300 milliárd forintnyi adó, késedelmi pótlék és bírság vonatkozásában akadt fizetési nehézségük.

2007. június 6.

Továbblépésre van szükség az adórendszerben

Nem egészségügyi egyeztetést tartottak, hanem az elmúlt egy év szakmai-politikai tapasztalatait értékelték kedden este a koalíciós pártok vezetői; a megbeszélésen személyi kérdések nem kerültek szóba – közölte Gál J. Zoltán a miniszterelnök kabinetfőnöke szerdán az MTI-vel.

2007. június 6.

Bekeményít az APEH – reszkessen a feketegazdaság!

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az adóellenőrökből és pénzügyőrökből álló, úgynevezett Rapid csoportok – idézi az APEH közleményét az MTI.

2007. június 6.

Négy év börtön adócsalásért

Évek alatt 13,7 millió liternyi repülőgép-üzemanyagot értékesített szabálytalanul egy kecskeméti cég, ezzel több mint 1,3 milliárd forint adóhiányt okozva; több rendbeli adócsalásért jogerősen a kft. tulajdonosát négy év, a vállalkozás ügyvezetőjét két év börtönbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla.