Adó

2007. június 7.

5 év haladék az egyetemistáknak

Nincs minden veszve akkor, ha a felsőoktatási hallgató, vagy családtagja a tandjífizetés évében nem tudja az ezzel kapcsolatos adókedvezményt érvényesíteni.

2007. június 7.

Tárgyalás júniusban az iparűzési adónkról

Az Európai Bíróság (EB) 2007. június 28-ra kitűzte a magyar iparűzési adóval (ipa) kapcsolatos előzetes döntéshozatali eljárás tárgyalását – közölte az MTI-vel a Legfelsőbb Bíróság Közigazgatási Kollégiumának szóvivője.

2007. június 6.

Bekeményít az APEH – reszkessen a feketegazdaság!

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba a feketegazdaság visszaszorítása érdekében az adóellenőrökből és pénzügyőrökből álló, úgynevezett Rapid csoportok – idézi az APEH közleményét az MTI.

2007. június 6.

Négy év börtön adócsalásért

Évek alatt 13,7 millió liternyi repülőgép-üzemanyagot értékesített szabálytalanul egy kecskeméti cég, ezzel több mint 1,3 milliárd forint adóhiányt okozva; több rendbeli adócsalásért jogerősen a kft. tulajdonosát négy év, a vállalkozás ügyvezetőjét két év börtönbüntetéssel sújtotta szerdán a Szegedi Ítélőtábla.

2007. június 6.

Majd 3 milliárdos regadó-visszafizetés

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-i hatályba lépése óta eltelt csaknem négy hónapban 12 ezer esetben, kamatokkal együtt 2,9 milliárd forint regisztrációs adót térített vissza a Vám- és Pénzügyőrség (VP) – mondta el Szabó Zsolt, a testület vámigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

2007. június 6.

Kevesebbet hibáztak, többet kérdeztek az adózók

Az adóhatóság tapasztalatai szerint a 2006. évi nyári jogszabályváltozások a főbb bevallások esetében nem vezettek a hibák számának jelentős növekedéséhez, ami valószínűleg az APEH honlapjáról letöltött bevalláskitöltő programok egyre szélesebb körű alkalmazásának köszönhető.

2007. június 6.

Visszavesznek a szigorból – mégis vehetünk biciklit

Bár csak a múlt héten lépett hatályba az a szigorítás, amely szerint az egészségpénztári tagok csak adófizetés terhe mellett adhatnak ki pénzt számlájukról sportra, a kormány máris enyhítésre készül.

2007. június 6.

Egyre elutasítóbb az APEH

Az elmúlt években jelentősen csökkent az adóhatóság által engedélyezett fizetési könnyítések és mérséklések aránya. A cégeknek és a magánszemélyeknek tavaly csaknem 300 milliárd forintnyi adó, késedelmi pótlék és bírság vonatkozásában akadt fizetési nehézségük.

2007. június 6.

Továbblépésre van szükség az adórendszerben

Nem egészségügyi egyeztetést tartottak, hanem az elmúlt egy év szakmai-politikai tapasztalatait értékelték kedden este a koalíciós pártok vezetői; a megbeszélésen személyi kérdések nem kerültek szóba – közölte Gál J. Zoltán a miniszterelnök kabinetfőnöke szerdán az MTI-vel.

2007. június 5.

Adófizetés bankkártyával, jövedéki adóbevallás elektronikusan

Tovább egyszerűsödik az adóeljárás: az országgyűlés múlt heti döntése értelmében jövőre már bankkártyával is fizethetünk az adóhivatalokban, a nemrégiben kihirdetett 2007. évi XLIII. törvény pedig már július 1-től lehetővé teszi a jövedéki adó és az energiaadó elektronikus bevallását.

2007. június 5.

Április elsejéig kellett a pénzkezelési szabályzatot aktualizálni

A számviteli törvény előírása értelmében minden gazdálkodó köteles írásban pénzkezelési szabályzatot készíteni. 2007-től maga a törvény rögzíti a szabályzat minimális tartalmát, amelyet éppúgy be kell tartania egy több ezer főt foglalkoztató gazdálkodónak, mint egy néhány főt foglalkoztató kisvállalkozásnak. A szabályzat megalkotása vagy a korábbi aktualizálása nagyon ajánlott, mert annak hiánya mulasztási bírság kiszabásával jár. Az Adó szaklap 2007/8 számában megjelent cikk a pénzkezelés szabályozásához nyújt hathatós segítséget.

2007. június 5.

Jövőre lehet eurócéldátum

Gyurcsány Ferenc kormányfő azt reméli, jövőre megnevezhetik az új euróbevezetési céldátumot, vagyis azt, hogy a forintot 2010 és 2014 között pontosan mikor váltja fel a közös európai fizetőeszköz – ez derül ki a miniszterelnök Bloombergs Newsnak még pénteken adott interjújából.

2007. június 5.

Eddig 100 milliárdba van az aszály és a fagy

A Magyar Agrárkamara felmérése szerint az idén tavasszal mintegy 250 ezer hektárnyi termőterületen összesen 100 milliárd forint kárt okozott az aszály és a fagy – mondta az MTI-nek Ebele Ferenc, a köztestület főtitkára Budapesten.

2007. június 4.

Kasszasiker: adózás helyett fektess be!

Extrém befektetés extrém hozamért cserébe? Belegondoltál már, milyen lenne úgy végigülni a moziban egy filmet, hogy az alkotást magadénak érezheted és mellette az eladott jegyekből és ajándéktárgyakból befolyó pénzből is részesedsz? Ez az érzés világszerte csak a legnagyobbaknak adathat meg, gondolhatnánk, ám ez tőlünk nyugatabbra korántsincs így. A hazánknál valamivel fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban akár a kisbefektetőknek is megadathat a lehetőség, hogy olyan befektetési alapokban helyezzék el pénzüket, melyek filmgyártásba fektetnek, így pozitív kimenetel esetén az utca embere is részesülhet a kasszasikerből. Ez persze nem ilyen egyszerű, lássuk hát, hogyan is néz ki egy ilyen konstrukció külföldön és hol tartunk mi!

2007. június 4.

Sokat hoz a jövedéki adó

Továbbra is töretlenül növekednek a jövedéki adóval kapcsolatos bevételek; ez év áprilisának végén egyharmaddal nagyobb összeg szerepelt ezen a soron, mint egy éve ilyenkor – írja a Világgazdaság.

2007. június 4.

Ismét diákok ezrei adósodnak el

A Diákhitel Központ (DK) Zrt. az idén mintegy 25 ezer új hiteligénylőre számít, ügyfeleinek száma az év végére meghaladhatja a 255 ezer főt – derül ki a társaság honlapján közzétett éves jelentéséből. A felsősoktatásban tanulók egyharmada így továbbra is a központ ügyfele lesz.